tisdag 27 mars 2012

Verksamhetsbesök Åkersskolan

Har varit en dag på Åkersskolan där jag blev väl bemött. Intressant att notera att de tre dagar i veckan börjar dagen med att läsa böcker. Som vi vet är läsningen grunden för allt intellektuellt arbete, t o m matematiken, så detta är verkligen ett lovvärt försök. Det ska bli spännande att se hur det faller ut.

I en årskurs sjua fick jag möjlighet att berätta om hur det är att arbeta som politiker. Det var roligt att märka att det fanns flera elever som verkade genuint intresserade. De ställde också bra frågor. Så var även fallet i den femma jag besökte. De hade många frågor kring sitt schema som jag förstod var en stor fråga för dem. Nästa år kommer deras starttid att förändras något och detta verkade sysselsätta deras tankar. Det är nog inget ovanligt. Kommer själv ihåg att schemat var jätteviktigt när man gick på mellanstadiet och man tyckte alltid att den andra klassen/parallellklassen hade ett bättre schema och allt var orättvist.

På Åkersskolan får man mer än tre miljoner i salsapengar och de används i huvudsak till att höja personaltätheten. Det är bra. I årskurs sju har man 16 elever i de flesta undervisningsgrupper och om några elever är sjuka börjar man faktiskt närma sig en nedre kritisk gräns för en optimal storlek.

Skolan behöver rustas upp rent fysiskt och de 40 miljoner som ska läggas där kommer att innebära en betydande ansiktslyftning. Pengarna kommer inte att räcka till några omfattande fysiska omgestaltningar men de kommer mer än väl att göra skolan hel, ren och fräsch. Detta är också i linje med majoritetens politik. Lokalerna ska vara anständiga men det viktigaste för goda kunskapsresultat är många och duktiga lärare.