Alla kameror är påslagna dygnet runt och kopplade till en centraldator där allt spelas in. Det är ett ytterst fåtal som kommer åt centraldatorn (den är placerad i ett låst utrymme) och kan följa vad som sker i realtid eller som är det vanliga: inspelat material. Allt som skett den senaste veckan kan man gå tillbaka och titta på. Sedan raderas materialet. Det är alltså bara när någon incident (skadegörelse, inbrott i skåp, obehörig som kommer in på skolan etc.) inträffat som man går in till datorn och skaffar sig en bild av vad som inträffat. Den intressanta sekvensen kan sedan lätt läggas på ett usb-minne och bifogas en eventuell polisrapport.
Claes berättar att han inte stött på några protester kring det här. Personal, elever och föräldrar verkar förstå att det handlar om att skapa största möjliga trygghet för eleverna. Ibland kan föräldrar vilja se vad deras barn gjort men Claes låter dem inte se materialet. I en eventuell rättegång kan bildbevisen dyka upp. I nästan alla fall erkänner dock en elev direkt när de får klart för sig att de blivit filmade. Vid skadegörelse blir det då också lätt att veta vem som ska ha räkningen.
Jag blev mycket övertygad av vad jag såg och tror att detta är ett instrument som vi bör använda på en del skolor i Strängnäs kommun. Trygghetsvinsterna överväger här helt klart det integritetsintrång det innebär att bli fångad på film i sin vardagsmiljö