tisdag 19 juni 2012

Härad och Mariefredsanstalten

I förra veckan gick kommunalrådsturnén vidare från Åker till Härad/Vårfruberga. Även här fick vi ta del av ett fint program som områdesstyrelsen gjort under ledning av Anna-Stina och Tage. Vi började med att titta på en busshållplats vid Vansö som bör få en bättre lösning. Det går förhoppningsvis att komma fram i dialog med berörda markägare så att skolbarnen får en säker på- och avstigningsplats. Turen fortsatte till motorstadion där vi fick en presentation av verksamheten. Rallycrossbanan är tydligen mycket uppskattad av förare och den gångna helgen var runt 80 ekipage där för att köra en deltävling i SM. Även banan för motorcyklarna är välbyggd och klubben upplever ett stort intresse för att köra både träningar och tävlingar där. Det är roligt att vi har en sådan här väl fungerande motorverksamhet i kommunen och vi ska från kommunens sida göra vad vi kan för att skapa bra förutsättningar för deras verksamhet. Tänk vad många människor från hela landet som kommer till vår kommun för att delta i klubbens tävlingar!

Sista stoppet som jag var med på var på Arsenalen. Här visade Tage Berglund oss runt och han hade förmågan att väva en berättelse kring dessa kringsfordon från 1900-talets början. Arsenalen har nu varit igång i ett år och antalet besökare har med god marginal överträffat prognoserna. Man slår sig dock inte till ro utan frågar sig hur man ska utveckla verksamheten för att behålla de goda besökssiffrorna. Jag tog med mig några goda uppslag till utbildningskontoret som jag hoppas mynnar ut i att några skolor ser ett besök på Arsenalen som ett naturligt inslag i undervisningen. Jag kan tänka mig att oavsett om det är första världskriget, mellankrigstiden, andra världskriget eller kalla kriget man behandlar, så kan ett besök på Arsenalen med lämplig gudie vara en stor bonus.

I fredags besökte kommunalråden Mariefredsanstalten efter att vi fått en inbjudan från anstaltschefen Mohammed. Det var en omfattande säkerhetsprocedur innan vi kom in på denna klass 2-anstalt (den näst högsta säkerhetsklassningen). På anstalten sitter grovt kriminella som fått flera års fängelse. Det finns t o m livstidsdömda där. Antalet klienter är 112 och de är fördelade på ett flertal boendeenheter så att säkerheten hela tiden upprätthålls. Vi fick se besöksrummen, vaktcentralen, isoleringscellerna och verkstäderna. Det var roligt att höra att flera klienter visade stort intresse för att utbilda sig till plåtslagare och läraren berättade att det ibland kunde vara svårt att få dem att sluta för att gå på lunch. Vi vet ju att det är a och o för ett fungerande liv efter fängelset att den berörde får ett arbete och får förutsättningar att leva ett "svenssonliv". Det gäller att bryta den kriminella identiteten och för detta har man omfattande motivationsprogram. Man erbjuder även skolgång så att dessa killar ska få möjligheter att i första hand läsa in grundskolan. Stort tack till anstaltschefen och hans personal som tog hand om oss under den här intressanta förmiddagen.